Osłabienie organizmu, problemy z koncentracją, a także bladość skóry to zwykle anemia. Niski poziom hemoglobiny i erytrocytów we krwi prowadzi także do niedoborów dietetycznych. Co warto wiedzieć o anemii, aby jej uniknąć?
Dlaczego pojawia się i jakie objawy daje anemia?
Anemia jest chorobą, którą mogą wywołać różne czynniki. Pierwszą z przyczyn jest niedobór żelaza w codziennej diecie. Występuje zwykle u kobiet, gdy duże ilości są tracone w tracie menstruacji, a nie są jednocześnie uzupełniane wraz z pożywieniem. Należy tego bardzo mocno pilnować.
Anemia może pojawić się również wraz z chorobami przewlekłymi takimi, jak marskość wątroby, celiakia, choroby nerek, przewlekłe choroby zapalne, nowotwory. Występuje także w wyniku niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego, czego efektem jest zbyt wysoki poziom erytrocytów.
Podstawowymi objawami anemii są ogólne osłabienie organizmu, utrata energii potrzebnej do wykonywania codziennych czynności, senność, duszności, problemy z koncentracją, pękanie kącików ust, częste krwawienie z dziąseł, szorstka i sucha skóra, uczucie zimna, mroczki, płytki oddech, zmiany w wyglądzie języka.
Gdy występuje anemia, jaką dietę warto stosować?
Jeżeli anemia została wywołana przez niski poziom żelaza, dieta powinna opierać się na uzupełnianiu jego braków. Żelazo znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Ważne, aby zdecydować się na włączenie do diety zróżnicowanych produktów, łatwo przyswajalnych przez organizm.
Dobrym źródłem żelaza są czerwone mięsa takie jak wołowina, cielęcina i baranina oraz żółtka jaj. W mniejszych ilościach jest dostępne w drobiu, wieprzowinie i rybach. Występuje także w wielu produktach zbożowych, suchych nasionach roślin strączkowych, kiełkach roślinnych, warzywach m.in. natce pietruszki i buraki, owocach m.in. w awokado, porzeczkach.
Jadłospis osoby cierpiącej na anemię powinien obejmować posiłki zawierające witaminę C, kwas mlekowy i lizynę. Znajdują się one w wielu kiszonkach, mięsie oraz zbożach. Na pewno dobrze zbilansowana dieta pozwoli pokonać anemię i zadbać o odpowiednią kondycję organizmu.
Czy anemia wyklucza stosowanie diety odchudzającej?
Odchudzanie polega na zmniejszaniu ilości przyjmowanych przez organizm składników odżywczych. Nieodpowiednio skomponowana dieta odchudzająca może prowadzić do wielu niedoborów, a konsekwencji rozwinąć anemię, dlatego należy bardzo uważać w trakcie pozbywania się zbędnych kilogramów, aby sobie nie zaszkodzić.
Oczywiście, gdy już występuje anemia, nie jest zalecane stosowanie żadnych diet odchudzających. Należy skupić się na uzupełnieniu braków i zapewnieniu organizmowi odpowiedniego wsparcia. Przede wszystkim liczyć powinno się zdrowie, a nie zbędne kilogramy, które można utracić poprzez racjonalną dietę i aktywność fizyczną.
Anemia może mocno utrudnić codzienne funkcjonowanie, ze względu na dotkliwe objawy. Warto jednak zadbać o swoje zdrowie poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę bogatą w żelazo oraz witaminę B12.